Szegeden és vonzáskörzetében vállalunk klíma karbantartást, tisztítást. Mi megoldjuk a felmerülő problémákat, pontosan, szakszerűen!

Klíma tisztítás, karbantartás

Miért fontos a klíma karbantartás?

A kültéri egységek a szabadban vannak, ezért a kültéri levegőből szennyeződés rakódhat rájuk (füstgáz, növények termése). Ha ezeket nem távolítjuk el, a berendezés nem működik megfelelően, és meg is hibásodhat. Ezért kiemelten fontos a rendszeres klíma karbantartás.

A beltéri egységek is porosodnak, szennyeződnek, továbbá a belsejük a páralecsapódás miatt működés közben nedves, ami kedvez a kórokozók megtelepedésének és elszaporodásának. A gombák, vírusok, baktériumok nem csak az egészségünket károsítják, de üzemelés közben a klíma kellemetlen szagot áraszthat miattuk. Bár a Daikin egyes berendezéseiben található Flash Streamer egység elpusztítja akár a csepptálcában esetlegesen fellelhető gombákat, baktériumokat is, ettől függetlenül a klímaszezon kezdete előtt mindenképp érdemes a berendezéseket szakemberrel megnézetni, fertőtleníttetni, és kitisztíttatni, karbantarttatni!

Milyen gyakran esedékes a klíma karbantartása, tisztítása?

A klíma karbantartást, tisztítást  nagy mértékben befolyásolja a felhasználási környezet, pl. egy üzlethelyiségben jóval magasabb a porterhelés, mint otthoni környezetben, így a beltéri egységek tisztítására gyakrabban van szükség, mint egy otthoni, tisztább környezetben. Másrészt függ a használat gyakoriságától is: ha egész évben használjuk a klímát fűtésre és hűtésre is, akkor érdemes minden szezonváltáskor, évente négyszer kitisztíttatni. Ha a készülék csak alkalmanként működik, évente kétszer hívjunk szakembert, és ha csupán nyáron, hűtésre használjuk a légkondit, akkor is évente legalább egyszer, a nyári szezon és az első bekapcsolás előtt mutassuk meg szakembernek.

Mit jelent a klíma tisztítás, illetve a fertőtlenítés?

Nem ugyanaz a klíma fertőtlenítés és a klíma tisztítás. Fertőtlenítéskor speciális vegyszerekkel a már megtisztított légkondicionáló belsejében megtelepedett baktériumokat, vírusokat és gombákat pusztítják el. A klíma teljes tisztításakor a berendezés kültéri és beltéri egységénél is eltávolítják a szennyeződést. Sem a légkondi burkolatának letörlése, gombaölővel való lefújása vagy a szűrő lemosása, sem pedig a kültéri egység letakarítása nem azonos a szakszerű klíma karbantartással.

Hogyan zajlik a klíma karbantartás?

A klímát áramtalanítják, a beltéri egység burkolatát eltávolítják, leemelik a szűrőt, az egységet szétszerelik. A hőcserélőjét gombaölővel kezelik, majd megvárják, hogy a szer a kívánt hatást elérje, ezután a klímát bekapcsolják és körülbelül fél órán át hűtés üzemmódba kapcsolva alacsony hőmérsékletre állítva üzemeltetik. Így a rendszert átjárja ez a vegyszer, és a kondenzvíz csövéhez is elér. Tisztításkor lemossák a mechanikus szűrőket, és száradás után ezek visszakerülnek a klíma beltéri egységébe. A plazmaszűrőnél vagy az ionszűrőnél más, a gyártó által előírt módszerrel végzik el a tisztítást. A porszűrők tisztítására egyes típusoknál nincs is szükség, pl. körkifúvós kazettás beltéri egység, légcsatornázható egység és a technológiai zászlóshajó Ururu Sarara beltéri egységénél, mert azok automatikus porszűrő tisztítási funkcióval rendelkeznek. A fertőtlenítésre ettől függetlenül érdemes odafigyelni a cseppvíz elvezetés miatt. A tiszta szűrők azért is fontosak, mert azokkal a berendezés sokkal energiahatékonyabban működtethető. A kültéri egységet rendszerint nagynyomású vízsugárral szabadítják meg, mechanikusan a szennyeződésektől.

A légkondicionáló használatától függően a fertőtlenítéskor, karbantartáskor még további műveletekre kerülhet sor: a beltéri és kültéri egység tisztításán és a szűrők- és burkolatok letakarításán túl a berendezés belsejében lévő egységek fertőtlenítésére, a hőcserélő tisztítására is. Valamint fontos tesztelni a funkciókat, ellenőrizni a kondenzvíz elvezetését, fertőtleníteni a cseppvíztálcát is. Ezen kívül az elektromos csatlakozások ellenőrzését is elvégzik. Erősen szennyezett környzeteben, vagy hosszabb működtetés után előfordulhat, hogy a beltéri egység belsejében található ventilátor járókerekét is tisztítani kell, meg kell szabadítani a rárakódott szennyeződésektől. Mindez az alapos, szakember által végzett ellenőrzés képes biztosítani, hogy ne érjen bennünket meglepetés az első nagy nyári meleg alkalmával, amikor a klímánk távirányítójához nyúlunk.

A rendszeres karbantartásokat mindenképp érdemes még a szezon előttre időzíteni. A nem megfelelően karbantartott gép sokkal több energiát fogyaszt és könnyebben meghibásodhat, a nagyobb igénybevétel miatt a termék életciklusa is lerövidülhet, azaz kevesebb ideig tudjuk használni. A klímaszezon közepén pedig nehéz lesz jó szakembert találni, aki gyorsan képes rendelkezésre állni.

A klímaberendezések és szellőztető rendszerek karbantartása.

Az Ön egészsége, illetve a klímaberendezésének élettartalmának növelése érdekében fontos a klíma karbantartása, fertőtlenítése. Célunk, hogy a szolgáltatásunk elvégzésével egy tökéletesen kitisztított és fertőtlenített klímaberendezés maradjon otthonában, munkahelyén. A klíma karbantartás során alkalmazott fertőtlenítőszernek köszönhetően elpusztulnak a káros (legionella) baktériumok és penészgombák amelyek a légkondicionálók beltéri egységeiben, a használat során megtelepszenek. Továbbá a szennyeződések eltávolítását követően a klímaberendezés áramfelvétele is a gyári adatoknak megfelelő lesz. Állapotfelmérésünkkel tisztában lehet a készülék jelenlegi állapotával. A klíma készülékek jótállási feltétele a rendszeres, számlával és munkalappal igazolt, szakszerű klíma  karbantartás. A csak hűtésre használt klíma készülékeket évi 1 alkalommal, a hűtő-fűtő üzemben használt légkondikat évi 2 alkalommal, a szerver helyiségben használt klímaberendezéseket évi 4 alkalommal javasolt szakszerűen karban tartani. Forgalmas üzletek, közösségi terek légkezelő rendszerein, akár havonta érdemes szűrőt cserélni.

Klíma karbantartás során az alábbi munkálatokat végezzük el:

1. Split klíma(osztott rendszerű) típusok

Beltéri egység (split vagy fan-coil) klíma  karbantartása:

 • Beltéri egység szűrőinek tisztítása.
 • A hőcserélő fertőtlenítése, tisztítása erre alkalmas vegyszerrel, szükség esetén a burkolat lebontásával.
 • Hűtési (fűtési) teljesítmény ellenőrzése.
 • Elektromos csatlakozások ellenőrzése, után húzása.
 • Ventilátor működésének, elkoszolódásának ellenőrzése, tisztítása, szükség szerinti kiszereléssel.
 • Mozgó alkatrészek kenése, ellenőrzése.
 • Üzemmódok, automatika ellenőrzése.
 • Kondenzvíz elvezető rendszer vízelvezető képességének ellenőrzése, tisztítása, fertőtlenítése.

Kültéri egység (split, hőszivattyú vagy folyadékfűtő) karbantartása:

 • Kültéri egység hőcserélőjének a tisztítása, rárakódott szilárd szennyeződések eltávolítása.
 • Elektromos csatlakozások ellenőrzése, után húzása.
 • Hűtőközeg nyomás műszeres ellenőrzése.
 • Kompresszor és a ventilátor áramfelvételének mérése.
 • Mozgó alkatrészek kenése (szükség esetén).
 • Üzemmódok, automatika üzemelésének ellenőrzése.
 • Összekötő kalorikus csővezetékrendszer szigetelésének ellenőrzése.

2. Szellőztető rendszerek

 • Az központi egység szűrőinek tisztítása.
 • Légszállítási teljesítmény ellenőrzése.
 • Elektromos csatlakozások ellenőrzése, után húzása.
 • Ventilátor működésének, elkoszolódásának ellenőrzése, tisztítása, szükség szerinti kiszereléssel.
 • Mozgó alkatrészek kenése, ellenőrzése.
 • Üzemmódok, automatika ellenőrzése.
 • Kondenzvíz elvezető rendszer vízelvezető képességének ellenőrzése, tisztítása, fertőtlenítése.
 • Kifúvási végpontok tisztítása.

3. Ablak vagy mobilklíma típusok

 • A berendezés szűrőinek fertőtlenítése.
 • Fiókos felépítésű ablakklíma berendezés esetén a készülék kivétele a berögzített keretből (burkolatból).
 • Elpárologtató és a kondenzátor felületének fertőtlenítése, tisztítása erre alkalmas vegyszerrel.
 • Hűtés teljesítményének ellenőrzése. Ventilátor működésének, elkoszolódásának ellenőrzése, tisztítása, szükség szerint kiszereléssel.
 • Mozgó alkatrészek kenése, ellenőrzése.
 • Kompresszor és a ventilátor áramfelvételének mérése.

4.Távirányító

 • A távirányító működésének ellenőrzése szükség szerint elemek cseréje.
 • Hőmérséklet, ventilátor sebesség és az üzemmód optimális értékre állítása.
klíma tisztítás szeged

Rólunk:

A Dél-Alföldi Klíma Kft. szakemberei több évtizedes tapasztalattal végzik a klíma fertőtlenítéseket, karbantartásokat  Szegeden és vonzáskörzetében. Jól felszerelt szerviz autókkal teljesítjük a felmerülő klíma karbantartási és javítási igényeket.

A karbantartáskor felmerülő hibákra, szükséges javításra (igény szerint) árajánlatot készítünk. Hiányzó hűtőközeg pótlása külön díj ellenében történik. Célunk, hogy a klímaberendezés az Ön tökéletes komfortérzetét és az üzembiztos működést biztosítsa. Így hosszú ideig biztosított a berendezés élettartama is.

Keresse kollégánkat!

Hívja kollégánkat vagy keresse e-mailen a légkondi karbantartás időpontjának egyeztetésével kapcsolatban!

Juratovics Zoltán

Telefonszáma+36307822147

E-mail elérhetősége:

 juratovicszoltan@delklima.hu

Személyes tájékoztatás :

 Szegedi bemutatótermünk

Klíma karbantartás Szeged: Dél-Alföldi Klíma Kft. !

Az oldalunk sütiket használ a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében.